‘Tell me, what is the soul of a man?’ Blind Willie Johnson stelde zo’n 100 jaar geleden die pertinente vraag. Nils De Caster, singer-songwriter en multi-intrumentalist gaat in zijn nieuwe voorstelling op zoek naar die soul of a man. En legt en passant zijn eigen ziel bloot.

Uit de nevels van duizenden jaren muziek, sluipen de kristalheldere gitaarklanken en de op eikenhouten vaten gerijpte stem van Nils De Caster de oren van de luisteraar binnen. Hij flaneert langs de grens met Mexico in Tijuana, belandt in het diepe westen van de States in barrelhouses en country honks, en bevrijdt in een café musette de tango van zijn strakke jas. Daarvoor graaft hij diep in de wortels van de blues, country, folk én klassiek. Met ook songs van het heilige triumviraat JJ Cale, Ry Cooder en John Prine, terwijl aartsvader Dylan van op zijn troon goedkeurend knipoogt.

Nils zet even makkelijk een bezwerende twee-akkoordengroove op als dat hij een vingervlugge vioolpartij langs de grenzen van het magistrale laat passeren. En het klinkt alsof de noten uit de lucht op zijn snaren vallen. Hij covert geen songs, hij wórdt de songs. Hij interpreteert ze, filtert ze door zijn persoonlijkheid en vindt ze ter plekke opnieuw uit tot het echte Nils De Caster-songs worden. Waar zijn eigen originals overigens fier mogen naast staan blinken. Zo wordt Nils deel van de traditie die hij zelf zo virtuoos verderzet.

Altijd intens, altijd opzwepend. Maar hoe spiritueel en extatisch het live ook wordt, toch blijft hij stevig met zijn voeten op de grond, met zijn hielen in de vruchtbare muzikale klei. Want de soul of a man zit in de blues. En hoe sterk Nils ook zoekt naar salvation, er blijft zich een duivelse kracht schuilhouden in zijn songs, alsof de hellhound nooit ver van zijn trail zit. Het maakt dat de soul of a man ook restless is, koortsachtig op zoek naar nieuwe horizonten, zonder ooit echt te kunnen thuiskomen. Maar ondertussen laat hij wel magnifieke muzikale sporen na.

Nils De Caster speelt al zijn hele leven muziek: als klassiek violist, bluesbroeder van Roland, soulmate van Bruno Deneckere, secondant van Lieven Tavernier & Perry Rose. Hij tourde door Europa met de Broken Circle Bluegrass Band, en speelt bij The Infamous Roots Rielemans Family.

Nils ademt muziek. Authenticiteit. Bonhomie. En camaraderie. Want tijdens de Soul of a man, een voorstelling geschikt voor élke locatie, duetteert en duelleert hij niet alleen met zichzelf op de videowall, maar brengt hij ook graag muzikale maten als Yves Meersschaert of Sara De Smedt mee.


Wouter Bulckaert - auteur van 'Ry Cooder, meester in de schaduw' en 'JJ Cale, troubadour in de woestijn'